Cultuur snuiven

Audioguide in park Fraeylemaborg

 

Wandelen door het  Slochterbos en meteen boeiende verhalen horen over de fraaie omgeving?

Dat kan nu met de audioguide van de Fraeylemaborg, waarmee op 10 locaties in het park de geschiedenis weer tot leven wordt gebracht. De audioguide is makkelijk te bedienen en is inbegrepen bij de entree van de Fraeylemaborg.

U krijgt historische achtergronden te horen over bijvoorbeeld Flora en de Kinderboom, de dieren op het landgoed, bijzondere beelden, de Geele Brug en de Hooge Berg.

 

Het imposante park dat zich over een lengte van maar liefst 1,4 kilometer achter de borg ontvouwt, is een prachtig voorbeeld van de Romantische tuinarchitectuur die in de tweede helft van de achttiende eeuw populair werd.

De afgelopen jaren werden diverse elementen uit de vroegere aanleg van het park teruggebracht. Zo is de Hooge Berg gerestaureerd en maar liefst 6,3 kilometer aan wandelpaden is inmiddels hersteld en soms verlegd.

Ook is de Geele Brug in oude glorie teruggebracht. Recent is een eendenhuisje in de gracht geplaatst, een kleine kopie van het prieeltje in de Engelse Tuin. Die Engelse Tuin is ook opgesierd met een aantal fraaie bloemperken en twee ronde banken. Al deze ingrepen maken deel uit van het project “Levende Historie” dat begin 2009 is gestart en afgerond wordt in het voorjaar van 2012. Dankzij dit project krijgt het prachtige Rijksmonument Fraeylemaborg nog meer uitstraling en is het verhaal van dit unieke landgoed door de bezoeker beter te beleven.  Tien van deze verhalen kunnen nu ter plekke met de audioguide worden beluisterd.

 

Bovendien zijn ook bij de glazen kunstwerken van de tentoonstelling “Gas in glas” in het park luisterpunten geplaatst. De expositie is een “glazen hommage” aan het Groningen-gasveld dat op 22 juli 1959 werd ontdekt..

Zeven kunstenaars hebben in dit kader een werk in glas gerealiseerd en ook hier kunt met de audioguide meer informatie krijgen.

 

 

Landgoed Fraeylemaborg

Hoofdweg 30

9621 AL Slochteren

Tel. 0598-421568

info@fraeylemaborg.nl

www.fraeylemaborg.nl