Cultuur snuiven

Piloersema Den Ham

 

Wie via de oprijlaan Piloersema nadert, kan links van de weg aan de glooiingen in het weiland zien dat daar ooit een echt steenhuis stond. Van dit steenhuis rest niets meer en ook over de geschiedenis is niets bekend. Mogelijk dat de naam Piloersema is afgeleid van een persoon maar zeker is dat niet. De naam wordt in ieder geval voor het eerst in 1521 genoemd. Of het hier om het steenhuis gaat is onduidelijk.

 

De huidige Piloersemaborg stamt uit 1633. Het werd gebouwd door jonker Johan de Mepsche wiens naam staat vermeld in de gevelsteen. Rond het midden van de 17de eeuw werd de borg verhuurd aan een boerenfamilie. In 1700 werd een grote schuur aan het huis gebouwd en sindsdien is Piloersema een boerderij.

De Piloersemaborg, gelegen in het Westerkwartier niet ver van het Reitdiep, is de enige overgebleven borgboerderij van de provincie en daardoor uniek. Het huis ademt de sfeer van een statige 19de eeuwse boerenbehuizing en is met boerenantiek ingericht.
Bouwgeschiedenis
Ervaar meer over de bouwgeschiedenis van de Piloersema of de Hamsterborg te Den Ham

 

Erfgoedlogies
Tegenwoordig kan men in de Piloersemaborg logeren. In de voormalige schuur, nu het achterhuis, en op de bovenverdieping van het tussenhuis bevinden zich vijf karakteristieke, luxe gastenverblijven en een aantal fraaie, antiek ingerichte vergaderkamers, die ook geschikt zijn voor feestelijke ontvangsten.

Voor boekingen
Sietse Veldstraweg 25

9833 TA Den Ham

telefoon (050) 403 13 62 / info@piloersema.nl  
www.piloersema.nl